Dini vecibelerin yerine getirildiği Ramazan ayı geldi çattı. Bu ayda oruç ile birlikte günlük hayattaki değişikliklerin başında kuşkusuz beslenme şekli geliyor. Yeterli ve düzenli beslenmenin Ramazan ayında da devam edebilmesi için akla ilk gelen sorular kuşkusuz Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeli? Nelere Dikkat Etmeli?
Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeli? Nelere Dikkat Etmeli?
Öncelikle diğer aylarda öğünlerimiz nasıl sabah, öğle ve akşam şeklindeyse Ramazan ayında da 3 öğün olarak beslenmeye devam edilmelidir. Bu öğünler sahur, iftar ve iftardan yaklaşık 1,5-2 saat sonrasına denk gelen ara öğün olarak düzenlenmeli. Burdan çıkartmanız gereken sonuç tüm günün açlığı üzerine iftarda yemeği fazla kaçırmamak. Çünkü iftardan 1,5-2 saat sonra bir ara öğün şansınız daha var.
İftar ve iftar sonrasında yer verilen ara öğünden daha önemli olan öğün tabii ki sahur. Oruç tutanların mutlaka sahura uyanıp yemek yemeleri sağlık açısından gerekli. Özellikle sahurda süt, yoğurt, peynir gibi tok tutan protein içerikli hafif kahvaltılar ile zeytinyağı ve sebzeli yemekler, sonrasında uyumanızı kolaylaştırdığı gibi daha sağlıklıdır. Eğer gün içinde çok acıkıyorsanız sahurda acıkmayı geciktiren kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyatları tüketebilir, yağlı ve unlu gıdalardan uzak durabilirsiniz.
Tüm gün süren açlık ve susuzluktan sonra iftar saati gelip çattığında yapmanız gereken şey yemeğe; domates, peynir gibi kahvaltılıklar veya çorba ile başlamanız. Doğrudan ağır ve yağlı yiyeceklerle başlamanız durumunda tüm gün boş olan mideniz hazmetmekte zorlanacak ve kan şekeriniz ani olarak yükselecektir. Bu nedenle kan şekerinizi yükseltecek gıdaları mümkün olduğunca az tüketmenizin yanı sıra başlangıç yemeği olarak tercih etmemeniz gerekmekte.
Ramazan ayında bir çok kişiyi aç kalmaktan öte susuz kalmak zorluyor. Gün boyu susuz kaldıüı için yıprana ve zorlanan bedeninizi sağlıklı kılabilmek için yapmanız gereken en önemli şey iftardan sahura kadar olan aralıkta günlük 2-2,5 litre kadar su tüketmek. Su içmekte zorlananlar için enerji verecek içeceklerin yanı sıra ayran, meyve suları, soda ve sebze suları gibi su ihtiyacınızı karşılayacak içecekler alternatif olabilir. İftardan sonra tv başına geçip oturmak yerine hareket etmek, kısa yürüyüşler yapmak hem uyku düzeninizin bozulmamasına yarar hem de sindirime yardımcı olduğu için su ihtiyacınızı karşılamanıza katkı sağlar.