Son zamanlarda sıklıkla görmeye başladığımız “Gluten Free” ürünlerin özelliği ne, Gluten Nedir? Gluten’in Zararları Nelerdir? gibi sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa bu yazımız size yeterli bilgiyi verecektir.
Günlük hayatımızda en çok tükettiğimiz besinlerin içerisinde bulunan buğday bünyesinde 30’dan fazla proteini bir arada bulundurur. Bu proteinlerden biri de glutendir. Bu doğal protein arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda da bulunur. Tamamen doğal bir yapıda olmasına rağmen, gelişen teknolojiyle birlikte değişim gösteren buğday nedeniyle bazı kişilerde glutene karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir, sindirim zorlukları yaşanabilir. Gluteni beslenme düzeninde çıkartan kişilerin daha sağlıklı hissetmeleri ve daha kolay kilo vermeleri de gluten intoleransına bağlanabilir.
Gluten Nedir? Gluten’in Zararları Nelerdir?
Özet olarak glutensiz bir beslenme şeklini benimseyecekseniz ekmek, pasta, makarna ve bisküvi gibi unlu mamülleri hayatınızdan çıkartmanız gerek. Düşündüğümüzde bu saydığımız ürünler zaten aynı zamanda sağlıksız ürünler kategorisinde yer aldığından sağlığınız için sadece gluten açısından değil her açıdan faydalı bir adım olacaktır. Eğer intoleransınız varsa ve bu ürün gruplarından uzak kalmak istemiyorsanız Gluten Free etiketli ürünleri tercih etmelisiniz.
Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Tıpta Gluten Enteropatisi olarak bilinen çölyak hastalığı, bağırsaklarda sindirimi sağlayan yapının bozulması sonucu tüketilen yiyeceklerin besin değerlerinin emilmesinin engellenmesidir. Bağışıklık sistemini ciddi olarak etkisi altına alan bu hastalıkla baş edebilmek için gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden çıkartılması gerekir. Geçici olmayan ömür boyu sürecek bir alerjik hastalıktır. Kan testleriyle saptanabilen bu hastalıkta yukarıda saydığımız gluten içeren besinlerden uzak durulmalı.
Glutensiz Beslenme Nasıl Olmalı?
Gluten Free olarak adlandırılan beslenme şekli, çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler tarafından uygulanan son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bir beslenme şekli. Gluten içeren tahıl ve unlu mamüllerin olmadığı bu beslenme düzenini uygulayanlar kendilerini çok daha sağlıklı hissediyorlar. Buna ek olarak gluten free beslenme şeklinin migren gibi hayatı zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklara da çare olduğu vurgulanıyor. Gluten içeren besinler yerine bünyesinde, mısır, pirinç, greçka ve keten tohumu içeren gıdalar tüketilmelidir. Protein deposu olarak nitelendirilen yumurta, et, balık, tavuk, kinoa, chia tohumu da beslenme listenizde mutlaka bulundurmanız gereken besinlerden.